Web-sajt su spremili: Satmari Mihalj, Boršoš Attila; Fotografije: Satmari Mihalj, Čoti Imre mlađi - Gustav DIGITAL,
Ferenc Ištvan i Kerekeš Viktor
Osnovna škola "Žarko Zrenjanin"
Skorenovac
1
2
Božićna završna priredba

Božićnu priredbu koja se već tradicionalno organizuje u našoj školi, održali smo poslednjeg dana prvog polugodišta. Na tribinama fiskulturne sale jedva da je ostalo mesta, budući da je publika koja je došla da uživa u nastupu dece bila zaista mnogobrojna. Priredba je započeta nastupom predškolaca da bi u nastavku programa skoro svaki učenik naše škole prikazao neko svoje umeće. Recitacijama, muzičkim numerama, ritmičkim koreografijama, dramskim tekstovima obeležili su kraj prvog polugodišta. 
                                                                                                                                                               1
2
Stručno predavanja o bolestima zavisnosti za učenike 7. i 8. razreda

10. decembra 2018. godine stručni savetnici Zavoda za javno zdravlje Pančevo sproveli  su anketu, zatim održali i predavanje o bolestima zavisnosti učenicima 7. i 8. razreda. 
                                                                                                                                                            Torontalska županija

Takmičenje iz istorije pod nazivom "Šta znaš o Torontalskoj županiji" koje se tradicionalno održava već nekoliko godina unazad, ove godine je održano 24. novembra 2018.  u organizaciji Omladinskog kluba Jermenovaca i Udruženja prosvetnih radnika Mađara u Vojvodini. Takmičenje je održano u Jermenovcima, u prostorijama mesne zajednice. Naša škola je prijavila dve ekipe. Članovi ekipe "Keve király" bili su Biro Leona, Bader Teodor i Katona Viktor. Druga ekipa je nazvana "Al-dunai lányok" a činile su je Đuriš Marija, Đerfi Viktorija i Šebešćen Stefani. Ukupno osam prijavljenih ekipa svoje znanje moralo je da pokaže kroz sedam različitih tipova provere znanja. Pored uobičajenih istorijskih pitanja, učenici su za zadatak imali da pokažu i svoj slikarski talenat, ali i poznavanje geografije gde su rešavali zadatak: kako bi iz svog mesta do mesta takmičenja stigli vodenim putem. Organizatori su za kraj osmislili i zabavnu igru poznavanja sela. Timovima su podeljene mape, na osnovu kojih je trebalo, obilazeći selo, pronaći arteški bunar i iz njega doneti vode. Manifestacija je završena zajedničkim ručkom i druženjem koje je organizovano u prostorijama lokalnog lovačkog društva. Od naših ekipa ekipa "Keve király" se pokazala spremnijom osvojivši treće mesto. Međutim kućama su se svi vratili kao pobednici budući da je smisao ovog takmičenja upoznavanje, druženje i zabava u čemu su se naši đaci izvanredno pokazali.
                                                                                                                                                                
                                                                                                                                                       Predstavnici Rakoci fondacije u našoj školi 

25. oktobra 2018. godine našu školu posetili su predstavnici Fondacije „Rakoci“. Učenicima prvog razreda uručili su simboličnu novčanu pomoć u želji da roditeljima mališana na taj način pruže podršku na početku školovanja. Svoju zahvalnost mali prvaci iskazali su recitacijama, pesmom i plesom, izmamivši osmehe na licima gostiju.

                                                                                                                                                              
                                                                                                                                                       Stručno predavanja o bolestima zavisnosti za roditelje

16. oktobra 2018. u popodnevnim časovima u školi je održano stručno predavanje o bolestima zavisnosti namenjeno roditeljima. Predavanje Ivane Matejić, diplomiranog sociologa, pratilo je 25 prisutnih roditelja. 

                                                                                                                                                              
                                                                                                                                                Dan Svetog Save

U ponedeljak, 28. januara, u školi je organizovan prigodni program u čast srpskom prosvetitelju Svetom Savi. Nakon završene nastave učenici svih razreda okupili su se u holu škole kako bi se po već ustaljenoj tradiciji prisetili humanog i plemenitog života Svetog Save. Program je započet kratkim podsećanjem na značaj i lik Svetog Save. Nakon uvodnih reči učenice 8. razreda, Dobo Anite, program je nastavljen jezičkim igricama u kojima su učenici mogli pokazati svoja jezička umeća. Tako su se mališani oprobali u igrama memorije, malo stariji u igrama asocijacija, a njihovi najstariji drugari u igrama slova i reči vezanih za život i rad Svetog Save. Deo programa na srpskom jeziku završen je stihovima Nedeljka Popadića  i taktovima Svetosavske himne, nakon čega se prisutnima obratio i lokalni sveštenik. Dok je sveštenik osveštavao školu, učenici su uz zvuke gitare i pesme koje su naučili na časovima veronauke još više uveličali ovaj dan.                                                                                                                                                                                Timea VulinPoseta predsednika Nadzornog odbora Narodne banke Mađarske

18. decembra 2018. godine školu je posetio dr Papčak Ferenc, predsednik Nadzornog odbora Narodne banke Mađarske, koji je uručio i poklon našoj školi. Naime, kako je gospodin Papčak ispričao, on svake godine posećuje po jedno mađarsko naselje u dijaspori i dostavlja donaciju svoje advokatske kancelarije. Ove godine izbor je pao na našu školu. Nakon što su učenici otvorili paket sa računarskom opremom, kratkim programom izrazili su zahvalnost gostima.
                                                                                                                                                                
                                                                                                                                                      Otvaranje obdaništa 

11. 10. 2018. godine u Skorenovcu dr Greža Ištvan, poverenik mađarskog ministra zaduženog za Program razvoja obdaništa u Karpatskom basenu, i mr Hajnal Jene, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta, svečano su ustupili na korišćenje novu, obnovljenu prostoriju predškolske ustanove. Ovaj  program je realizovan posredstvom Mađarskog nacionalnog saveta, a uz podršku Ministarstva mađarske vlade zaduženog za realizaciju ciljeva nacionalne politike i Fondacije Betlen Gabor.

                                                                                                                                                    Magdolna Krničan Nađ  Prevod: Timea Vulin


Magdolna Krničan Nađ  
Prevod: Timea Vulin


Kornelia Trmčić  
Prevod: Timea Vulin


 Ana Uzon
Prevod: Timea Vulin


Mihalj Satmari
Prevod: Timea Vulin


 Ana Uzon
Prevod: Timea Vulin


Margit Binecz 
Prevod: Timea Vulin


Margit Binecz 
Prevod: Timea Vulin


Timea Vulin