Web-sajt su spremili: Satmari Mihalj, Boršoš Attila; Fotografije: Satmari Mihalj, Čoti Imre mlađi - Gustav DIGITAL,
Ferenc Ištvan i Kerekeš Viktor
Osnovna škola "Žarko Zrenjanin"
Skorenovac
Takmičenje iz istorije

6. novembra ekipa naše škole učestvovala je na takmičenju iz istorije pod nazivom Artur Gergey  (Görgey Artúr). Takmičenje je organizovala Osnovna škola "Tisza -parti" iz Segedina. Ekipa nije postigla značajniji uspeh, ali je stekla nova i nezaboravna iskustva.
Jednodnevni izlet

Po raspisanom konkursu od strane Mađarskog Nacionalnog Saveta, a u cilju ojačanja svesti o nacionalnoj pripadnosti, naša škola je 7. novembra  organizovala jednodnevnu ekskurziju. 47 učenika viših razreda u pratnji 3 nastavnika posetilo je sledeće znamenitosti:
- Milenijumsku kulu u Zemunu, lokalnom stanovništvu poznatiju kao Kula Sibinjanin Janka, koja je  podignuta u znak sećanja na 1000 godina mađarskog prisustva u Panonskoj niziji.
- Petrovaradinsku tvrđavu, istorijski spomenik mađarsko - turskih sukoba.
- Na licu mesta đacima je održano predavanje o zajedničkim snagama  Srba, Mađara i drugih evropskih naroda protiv agresivnih osmanlijskih trupa, gde je hrišćanstvo kao verski činilac stajao iznad nacionalnog,      čineći bliskim hrišćanske zajednice.
- U Novom Sadu, u prostorijama  redakcije "Jo Pajtaša",  jedinog školskog časopisa na mađarskom jeziku na prostorima naše pokrajine, Mihalj Buzaš, tehnički urednik lista, govorio je učenicima o grafičkoj obradi teksta.

Stručno usavršavanje nastavnika

13. i 14. novembra nastavnici naše škole učestvovali su na stručnom seminaru pod nazivom "Teškoće u učenju i ponašanju-prepreka ili izazov" koji je organizovan u osnovnoj školi u Pločici.


Dečja nedelja u našoj školi
Između 5. i 11. oktobra u našoj školi su organizovane brojne manifestacije, igre povodom dečije nedelje. Program je bio raznovrstan i prilagođen svima, tako da su i najmlađi i najstariji mogli da se pronađu u nečemu.  Fotografije upravo svedoče o tome:

.
Ponedeljak, 5. oktobar:
 • Svečani prijem prvaka u Dečji savez - učenici nižih razreda su uz prigodan program primili prvake u Dečji savez, nakon čega je usledila igra pa ples...
 • Učenici viših razreda u pratnji nastavnice mađarskog jezika posetili su obnovljenu seosku biblioteku.

Utorak, 6. oktobar:
 • U školi je održano opštinsko takmičenje u stonom tenisu, gde su stonoteniseri naše škole postigli lepe rezultate.
 • I učenici nižih razreda su prisustvovali nesvakidašnjem času mađarskog jezika u seoskoj biblioteci.
 • Tri člana đačkog parlamenta, kao predstavnike škole, primio je predsednik opštine u Kovinu.
 • Grupica od 15 odabranih učenika uživala je u pozorišnoj predstavi u Kovinu.

Sreda, 7. oktobar:
Poslednja dva časa su protekla u veselom raspoloženju.  Niži razredi takmičili su se u jezičkim igrama i igrama veština, dok su stariji uživali u TWISTERU.

Četvrtak, 8. oktobar:
 • Učenici viših razreda uživali su u ulozi nastavnika.
 • Opštinski kros otkazan je zbog loših vremenskih uslova.

Petak, 9. oktobar:
 • Budući da je slogan dečije nedelje PORODICA, učenici nižih razreda pripremili su crteže na  temu porodice.
 • Za više razrede organizovano je takmičenje "Najbolja šminka i frizura".
 • U holu škole: disko i karaoke zabava  od 17 do 20 sati.
Subota, 10. oktobar:
U selu se već nekoliko godina unazad održava manifestacija pod nazivom "Dani mađarske kuhinje" na kojoj obično učestvuju i naši osmaci. Uz pomoć razrednog starešine i nastavnika likovne kulture deca prave razne ukrasne predmete, kecelje, torbe. Ni roditelji nisu izuzeti iz posla: ukusan gulaš i fini kolači njihova su zasluga.
Pesnici klasicizma na terenu

Pod nazivom "Pesnici klasicizma na terenu" u organizaciji Zavoda za kulturu vojvođanskih Mađara 20. novembra u školi je održano književno veče. Svoje omiljene pesme pesnika Mikloša Radnotija recitovali su istaknuti recitatori iz Kunsentmikloša i Feketića: Lorant Peter Tot (Tóth Péter Lóránt) i Akoš Hajvert (Hajvert Ákos), inače dobitnici počasne nagrade Radnoti Mikloš.1
2
3
4
1
2
3
4