Žarko Zrenjanin Általános Iskola
Székelykeve
A web-oldalt készítették: Szatmári Mihály, Borsós Attila; Fotók: Szatmári Mihály, ifj. Csóti Imre - Gusztáv Digital,
Ferenc István és Kerekes Viktor
1
2
3
1
2
3
4
4
Vajdasági körútjuk során Székelykevére látogattak a MMA irodalmi tagozatának tagjai


Vajdasági körúton tartózkodtak szeptember 22-e és 24-e között a Magyar Müvészeti Akadémia irodalmi tagozatának tagjai: Mezey Katalin, Ferdinandy György, Ács Margit, Vathy Zsuzsa, Ágh István, Tóth Erzsébet és Füzesi Magda.
Háromnapos látogatásuk első állomása Újvidék volt. Itt a Forum székházát és a város magyar vonatkozású nevezetességeit tekintették meg. A folytatásban szeptember 23-án Székelykevéről indulva bejárták Szendrőd várát, utána Zimonyban hajóra szállva, a Duna és a Száva felől ismerkedhettek a nándorfehérvári csata színhelyével, a zimonyi oldalon pedig a Hunyadi János toronnyal.
Kis számú, de hálás közönség fogadta őket este a székelykevei általános iskolában megrendezett irodalmi esten, ahol a vendégek müveikből olvastak fel. Mezey Katalin, az Irodalmi Tagozat vezetője az est után elmondta, az Akadémia tagjai jártak már Felvidéken, Erdélyben felkeresve a szórványban élőket. Vajdaságba is azzal a szándékkal jöttek, hogy megismerjék azoknak az embereknek örömeit, nehézségeit, akik itt a déli szórványban még tartják magyarságukat. Mint kiemelte, a kortárs magyar irodalomnak fel kell keresnie az olvasókat.
Az irodalmi est után gazdag könyvcsomagot adtak át az iskolának és a helyi Tamási Áron Könyvtárnak.
Szombaton Muzslyán a Petőfi Sándor Magyar Müvelődési Egyesület és a Sziveri János Irodalmi Színpad tagjai fogadták a neves vendégeket. Az aracsi pusztatemplom megtekintésen után este Horgoson mutatkoztak be, ahol Bata János, az Aracs folyóirat szerkesztője volt a házigazdájuk, aki egyben a vajdasági látogatásnak a szervezője is.